We blokkeren de natuurlijke stroming

Je kunt water inademen en geleiden en je kunt ervoor zorgen dat het op een berg blijft liggen, zonder dat het water naar beneden komt stromen. Maar vraag je eens af: is dit de ware natuur? Of gedraagt het water zich zo door wat je ermee gedaan hebt?

Hetzelfde geldt voor onszelf: voor wanneer we gestrest zijn, te zwaar zijn, dingen doen die we helemaal niet leuk vinden, geen plezier meer hebben in wat we dagelijks doen, et cetera. Op deze momenten zorgen we er ongemerkt ook voor dat het water op de berg blijft liggen, zonder dat het naar beneden komt stromen. Er liggen letterlijk en figuurlijk dingen vóór, waardoor we de natuurlijke stroming blokkeren.

Jezelf goed voelen is de basis

Het zou onze basis moeten zijn dat wij onszelf goed voelen: lichamelijk én geestelijk. Vraag jezelf nou eens heel eerlijk af: hoe voel jij je op dit moment? Heb jij daar eigenlijk weleens bij stil gestaan? Lukt het je om deze vraag te beantwoorden?

Vaak doen we aan beweging om er lichamelijk goed uit te zien. We vallen af, omdat het is aangeraden door onze arts (extrinsieke motivatie) of omdat we er zelf een reden voor hebben (intrinsieke motivatie), zoals ons minder gestrest voelen. Want van beweging krijg je altijd zo’n lekker gevoel, toch?

Natuurlijk is het waar dat ons happy hormoon geactiveerd wordt wanneer we lekker in beweging zijn. En na een uurtje yoga, voelen we ons weer even helemaal herboren. Maar hoe zou het zijn wanneer je je altijd lichamelijk zo goed zou kunnen voelen? Dat heeft er alles mee te maken met wat we op een dag doen om naar dat gevoel te komen.

Weer een item op je to-do list?

Wanneer beweging een van de vele dingen is op je to-do list, dan zou ik graag even met je gaan zitten. Het lijkt mij een mooi moment om eerst nog even wat denkbeeldig onkruid te gaan wieden. Wat we namelijk veel doen is beginnen met bewegen op een stuk grond waarvan de bodem nog niet volledig gewied is. Als je dat doet wordt je meditatie, yoga of fitness een van de dingen op je to-do list. Het is dan geen bewuste keuze meer, waar we bewust actie aan hebben gekoppeld en waarbij we volledige toewijding hebben om dit in ons leven te integreren. Niet alleen voor nu, maar voor altijd.

Wat vaak gebeurd is dat we onze kiemen vergeten water te geven en te voeden, of we doen precies het tegenovergesteld: we grijpen ze beet en rukken eraan om groei te bevorderen. Dat laatste zorgt ervoor dat we heel enthousiast beginnen met iets, maar het al snel weer voor gezien houden. Hierdoor worden we ongelukkig en komen we terecht in een van de ‘lagere’ instincten: we balen van onszelf, voelen ons schuldig en/of worden jaloers op een ander.

Geen reden om te stoppen

Het is zó zonde als je er een item op je to-do list van maakt! Je bent begonnen met beweging omdat dit goed voor je is, omdat je liefdevol voor jezelf wilt zijn en omdat je goed voor jezelf wilt zorgen, toch? Er is dus geen enkele reden ermee te stoppen. Er is alleen een reden om weer op te pakken waar je gebleven was en van daaruit weer verder te bewegen!

Beweeg met liefde voor jezelf

Graag zou ik je willen vragen te bewegen met liefdevolle aandacht. Schenk aandacht aan het fysieke gevoel wat deze beweging geeft, ontplooi je betere kanten en wordt je bewust van de uitwerking op jezelf en anderen. Houd je emotionele reacties in de gaten en probeer deze te verbeteren: wordt je bewust van welke situaties welke reacties uitlokken. Wat zijn je vaste patronen en ideeën? Verbeter jezelf en daarmee de wereld.

Gerichte, weloverwogen oefeningen

Zie het als gerichte, weloverwogen oefeningen. Zie het als een muziekinstrument wat je voor het eerst bespeelt: eerst begrijp je er niet veel van, maar langzaamaan krijg je het door en begin je de noten met elkaar te verbinden. Direct op de toetsen gaan beuken zou een heel pijnlijke ervaring zijn geweest. Je leert in plaats daarvan eerst de verschillende toetsen kennen en de samenwerking ervan met je handen. Als je dat snapt, begint het pas écht leuk te worden! Je kunt steeds meer stukken uit je hoofd spelen en improviserend nieuwe stukken leren creëren. Zo is het precies met beweging: zoek iets wat je leuk lijkt, beweeg met gerichte aandacht en beweeg mee op jouw eigen ritme.

Liefs,

Willemijn