Als toegepast psycholoog zie ik onze deelnemers dagelijks veel “vraagstukken” op het gebied van persoonlijke ontwikkeling ontdekken. En er is één steeds terugkomend ontwikkel vraagstuk. Een challenge die iedere keer maar blijft terugkomen. Hij blijft terug komen bij wat we ook doen; het komt terug in onze gesprekken, terug in iedere module, in iedere business meeting, het is een challenge die terug komt in ieder moment!

Deze challenge komt niet alleen in mijn contacten met anderen terug, maar ook weer in ieder moment van mijn dag in mijn eigen leven. Heb jij tijdens het lezen van de afgelopen paar zinnen kunnen bedenken waar ik het over heb? Vertel eens, wat denk je? Waar zijn we altijd mee bezig, maar toch nog niet zó specifiek dat het ons instantly een heel fijn leven geeft? Ik neem je even mee. Vanaf oktober ben ik op zoek naar mensen die een passie hebben voor beweging, hier heel veel anderen mee willen helpen en beweging in willen zetten als tool om een eigen beweeg / sport / yoga meditatie programma te maken.

Vorige week woensdag was ik op een toffe netwerk meeting in Amersfoort. Tijdens deze netwerkmeeting ontmoette ik de yogaspecialist Gurbatschan. Ik heb een uur met veel plezier naar Gurbatschan zijn wijsheid en verhalen zitten luisteren. Ik was na zijn verhalen zo enthousiast dat ik meteen wilde ervaren waar hij het over had. Hij nodigde me uit om afgelopen maandag naar zijn les te komen. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen! Ik keek er de hele week echt naar uit. Tot zondag avond, want daar kwamen de eerste stemmetjes; de stemmetjes die me vertelden dat ik toch niet zoveel zin had en toch eigenlijk wel meer zin had om een dagje vanuit huis te werken en een ander keertje naar zijn les te gaan. Maar op maandagochtend werd ik om 04.30 wakker en kon ik niet meer in slaap komen.. Nog meer reden om niet te gaan zou je denken, maar ik besloot mijn gebruikelijke ochtendprogramma (meditatie, hondje, ontbijtje, koffietjes) te doen en daarna gewoon op de fiets te stappen naar de yoga les waar ik eerder zo naar uit had gekeken.

Gurbatschan kwam aangefietst en heette mij van harte welkom bij de yogaschool, ik kreeg een rondleiding en mocht plaats nemen in de zaal. Hij gaf een korte uitleg over wat we zouden gaan doen en nam me weer mee in één van zijn mooie verhalen. Hij vertelde dat wanneer wij écht concreet weten wat we willen, er niks meer is wat ons dan in de weg zou moeten staan. En dat is volgens mij wat we ons veel te weinig beseffen. We hebben een keuze! We kunnen kiezen waar we naartoe willen en wat we als eindbestemming willen.

Na de les vroeg hij me of ik wel eens naar een voetbalmatch geweest was? ‘Heel eerlijk gezegd ben ik daar nog nooit geweest, maar ik kan me er wel een voorstelling van maken’ zei ik. En jij? Ben jij wel eens bij een voetbalmatch geweest? Wat gebeurt er tijdens een voetbalmatch? Je gaat naar het stadion om de wedstrijd te kijken. Er is een kans dat het team waar je voor komt wint, maar er is ook een kans dat het verliest? Toch? Wat ben je tijdens deze wedstrijd? … Een toeschouwer.

Nu vroeg hij mij: wat zou jij tijdens een match kunnen doen, zodat het team waar je voor komt wint?

Zijn antwoord: Wanneer je toeschouwer bent kun je er niet voor zorgen dat je team wint. Je bent namelijk toeschouwer en als toeschouwer kun je alleen maar toekijken wat er gebeurt. Je kunt dit vergelijken met je eigen leven; wanneer je dag in dag uit naar je werk gaat, zonder dat je hier echt plezier in hebt, dan ben je een toeschouwer. Net als wanneer je weet dat je iets wilt, maar het blijft bij willen. Je aanschouwt wat je zou willen. Nu kun je hier iets aan doen, je kunt namelijk in plaats van toeschouwer van je eigen leven te blijven, gaan deelnemen! En gaan deelnemen betekent dat je begint met kiezen voor jouw eindbestemming van vandaag!

Wil jij samen met mij stap voor stap jouw passie voor bewegen en het helpen van mensen omzetten naar een winnend team, omdat jij hebt deelgenomen aan je eigen leven? Stuur me een PM, dan neem ik contact met jou op.