Als coach heb je de wereld iets moois te geven. Waarschijnlijk wil je niet alleen coachen om de simpele reden dat je mensen wilt helpen, maar ook omdat je een eigen idee en gevoel hebt bij wáár je anderen mee wilt helpen; dat is wat jou intrinsiek motiveert, jouw ‘innerlijke vlammetje’, jouw missie. Voor veel van ons geldt dat deze missie is ontstaan vanuit iets wat we zelf hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld een ‘pijn’ die we hadden die, door ermee te dealen, ons leven totaal veranderd heeft. Ik vind het altijd prachtig om te horen waarom iemand geïnspireerd is geraakt om coach te worden, er zit vaak zo’n bijzondere levensles in dat verhaal.

Innerlijke-criticus

Maar dan komt het moment waarop we echt gaan coachen en te maken krijgen met dingen als onze doelgroep, online en offline zichtbaarheid, het ontwikkelen van ons product, een tarief rekenen voor onze coaching, onze omgeving die er een mening over heeft en ga zo maar even door. Er komt ineens toch wel een hoop bij kijken en dat gaat verder dan die mooie, wijze levenslessen. Dit is vaak het moment waarop onze hardnekkigste onzekerheden naar boven komen. Onze innerlijke-criticus neemt het over van ons innerlijke vlammetje en bestookt ons de hele dag door met gedachten over álles wat we willen doen: ‘Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg? Zitten mensen wel op mij te wachten? Wat zullen anderen ervan denken? Wat nou als niemand hier voor wilt betalen? Er zijn al zoveel anderen die veel beter zijn dan ik’.

We raken verwijderd van wat ons intrinsiek motiveert

Dit is vaak ook het moment dat ons hoofd het overneemt van ons gevoel en we keuzes gaan maken op basis van wat we denken dat verstandig is, of omdat een ander het zegt of doet. We hebben bijvoorbeeld van een ‘ervaringsdeskundige’ gehoord dat onze doelgroep geen geld wilt betalen voor coaching, dus we kiezen voor een andere doelgroep. Omdat we niet op ons eigen gevoel afgaan, maar doen wat ‘verstandig’ is, ‘moet’ of ‘hoort’ raken we steeds verder verwijderd van wat ons intrinsiek motiveert. Met een beetje pech doe je uiteindelijk iets wat helemaal niets te maken heeft met waarom je wilde gaan coachen in the first place. En met nog meer pech lukt het überhaupt niet om iets van de grond te krijgen, omdat het niet van binnenuit komt.

Jouw fundament, een sterke basis

Ik geloof dat het belangrijk is om dicht bij ons innerlijke vlammetje te blijven als je de wereld echt iets moois wilt geven. Om daar bij te kunnen blijven is het van belang om te werken aan jouw fundament, een sterke basis voor jezelf. Zodat je weet wie jij bent en waar je voor staat, en dat ook durft uit te dragen naar de buitenwereld. Maar ook zodat je daar voor durft te blíjven staan, zelfs wanneer je dwars tegen de stroming in gaat, je omgeving het niet begrijpt of mensen twijfelen aan je keuzes. Het is juist die eigenheid die jou als coach uniek maakt!

Ik zou het super tof vinden om met elkaar te delen wat we te geven hebben, ik trap wel af! 

Ik wil mensen helpen bewust te worden van wat hun intrinsiek motiveert en ze helpen werken aan een stevig fundament voor zichzelf, zodat ze dat wat ze willen doen op een optimale manier in hun leven kunnen integreren en hun favoriete leven kunnen leven.

Laat je even weten in de comments wat jij de wereld wilt geven?

Liefs, Sanne