Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. Ik was net klaar met mijn yoga opleiding en enerzijds wilde ik niet liever als lesgeven, anderzijds riep het idee van het lesgeven zoveel angsten en onzekerheid bij me op. Wat nou als ik mijn les vergeet, kan ik het wel? Wat nou ​als iedereen in de verkeerde pose staat? Tijdens mijn yoga opleiding had ik een vaste sequence leren geven. Een sequence die eigenlijk iedere keer dezelfde was. Een sequence met weinig variatie. Lekker makkelijk zou je zeggen?

Maar daar stond ik dan ongemakkelijk, al mijn onzekerheden weggeduwd voor mijn eerste groep(je) op de dag dat ik mijn eigen eerste yoga workshop georganiseerd had. Vooraf had  ik geen idee hoeveel mensen er zouden komen, laat staan dat ik een idee had wie er zouden komen.  Het was 10.00 op vrijdagochtend, er waren 4 mensen gekomen en we konden beginnen. En daar stond ik dan, de spanning gierend door mijn lijf. Ik kon bijna niet meer nadenken van de zenuwen en het feit dat er 4 mensen in de leeftijds categorie van 70 + waren op komen dagen maakte het niet comfortabeler.  Want ik had deze yoga sequence wel leren geven, maar wat nou als je doelgroep helemaal niet aansluit bij de les die je voorbereid hebt?

Gelukkig wist ik me hier nog uit te redden door eerst even goed de tijd te nemen om met elkaar kennis te maken, een introductie te doen van mijzelf en van de vorm van yoga die we zouden gaan doen en door vooraf goed veel aandacht te besteden aan wat de huidige ervaring van mijn nieuwe deelnemers was. Waarna ik besloot om mijn warming up te verlengen, door het allemaal lekker rustig aan te doen en van daar door te gaan naar de kern van de les ( normaal nog de warming up) en bij het geven van het kerngedeelte zag ik al dat de les ik die ik in gedachten had veel te pittig zou zijn voor deze groep van 70+ dames , dus gaf ik aan dat we lekker mochten blijven bewegen op ons eigen tempo en besloot ik maar een kwart van mijn “voorbereide” les te geven in dezelfde tijd.

Maar wat zou het me geholpen wanneer ik vooraf nagedacht had over aan wie ik graag les zou willen geven. Wanneer je vooraf nadenkt over wat je zou willen geven en aan wie, dan maak je een bewuste keuze. Dan kies je bewust voor wie je wilt helpen en kiest diegene die geholpen wil worden ook voor jou.  Een bewuste keuze in wie je wilt helpen en je maakt tegelijkertijd een bewuste keuze in hoe je diegene kunt helpen, met een les die bij de groep aansluit.