“Zorg jij goed voor jezelf?” vroeg Willemijn mij tijdens één van onze belgesprekken. Ik zat op dat moment in Australië met een blessure, één van de vele fysieke mankementjes waar ik achter elkaar last van had. Ik was zelf in de veronderstelling dat dit wel het geval was, want ik eet (redelijk) gezond en sportte altijd veel. Maar was dit wel de definitie van gezond? Ik kwam er achter dat ik dus helemaal niet zo gezond bezig was als dat ik zelf dacht. Ik leg je uit waarom niet.

Vooropgesteld: gezond eten en regelmatig sporten is niets mis mee. En ja, dat zou je als best gezond gedrag kunnen labelen. Maar gezond gedrag vertonen is toch iets anders gebleken dan “goed voor jezelf zorgen”. Goed voor jezelf zorgen (self care) gaat namelijk verder dan het fysieke aspect, het gaat over goed voor je mentale gestel zorgen. Het gaat over de acties en gedragingen die ons helpen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen en ons voordelen geven door onze fysieke én mentale gezondheid te verbeteren. En tja, eerlijk is eerlijk: dat laatste had ik een beetje verwaarloosd.

Zo ging het er aan toe

De eerste helft van 2018 was behoorlijk hectisch. Ik kocht (samen met mijn vriend) een eerste koophuis, we maakten plannen om voor een jaar naar Australië te verhuizen, ik onderging een navelbreukoperatie, ik verving 2 collega’s die met zwangerschapsverlof waren, verhuisde eerst naar het nieuwe huis om het vervolgens te verhuren… Om half juli in 1 klap in het tegenovergestelde schuitje te zitten: zonder werk, zonder huis, zonder verplichtingen aan de andere kant van de wereld. Ik ging zo’n beetje van een burn-out naar een bore-out. Ik merkte aan alles dat het niet lekker met me ging. Ik hield me in Nederland voor dat het in Australië anders zou zijn. Maar in Australië lukte het – ondanks de rust – niet om hier de vruchten van te plukken. Ik voelde me neerslachtig en fysiek bleek ik wéér wat te mankeren.

Netflix: ontspanning of energy sucker?

Mijn ultieme ontspanning was – dacht ik – Netflix. Met een film of een serie op z’n tijd is natuurlijk niets mis. Wanneer is het mis? Als dit soort activiteiten je stiekem meer energie kost dan oplevert. De vraag van Willemijn of ik wel goed voor mezelf zorgde was er eentje die me bewust maakte van het feit dat ik dus niet zo goed voor mezelf aan het zorgen was. Laatst stuitte ik dan ook op een mooie quote van Lalah Delia die ik wel toepasselijk vond.

quote self care

Waarom is self-care zo belangrijk?

Allereerst: het is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl! Als je goed voor jezelf zorgt dan is de kans groot dat je verbeteringen ziet in zo’n beetje alle aspecten van je leven, zoals vriendschappen, je liefdesleven maar ook je werk. Misschien heb je ook wel eens gehoord: je kan pas voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Als we goed zorgen voor onszelf, hebben we eerder de neiging om ook voor anderen te zorgen.

4 manieren waarop ik meer aan self care ga doen

Ik heb nagedacht over wat ik nodig heb en ik heb 4 self care doelen opgesteld om beter voor mezelf te zorgen.

1: Mindfulnes trainen en toepassen

Ik vind het lastig om uit mij hoofd te komen en van het moment te genieten. Veelal maak ik me zorgen over dingen in de toekomst. Zonde! Door middel van mindfulnes te trainen en toe te passen wil ik leren beter voor mezelf te zorgen. Dit gaat gepaard met het ontwikkelen van opmerkzaamheid: voelen waar ik behoefte aan heb (of juist niet).

2: Minder schermen, meer lezen

Op reis lees ik normaal best veel, maar dat had ik nu een beetje links laten liggen. Inmiddels heb ik een leuke thriller gevonden die nog spannender is dan de nieuwste Netflixserie You. Ook heb ik een paar interessante blogs ontdekt over mindfulnes en ben ik Willemijns boek Let your smile change the world aan het lezen.

3: Luisteren naar muziek die ik mooi vind of podcasts die ik interessant vind

Ik ben op reis, dus ik zit soms hele dagen in de bus. Deze tijd kan ik prima benutten om muziek of een van mijn favoriete podcasts te luisteren (hierover later meer!).

4: Coaching

Door middel van de opleiding tot Fitcoach + Willemijns begeleiding wil ik mezelf onder de loep nemen. Waarom zit ik mezelf soms zo in de weg? Welke overtuigingen liggen daaraan ten grondslag?

Deze vier genoemde dingen zijn vooral voor mij van toepassing, maar er zijn veel andere dingen te verzinnen zoals:  meer lachen, op vakantie gaan, meer de natuur in, tijd maken voor seks, voldoende slaap, etc.

Zorg jij goed voor jezelf? Doe jij bewust iets aan self care? Ik ben heel benieuwd.

Liefs, Ana