We denken vaak dat we goed voor ons zelf zorgen, maar als we heel eerlijk naar ons zelf gaan kijken doen we dit vaak niet. Niet vanuit onze basis althans. Net als Ana, die wel sport en gezond eet maar toch niet echt goed voor zichzelf bleek te zorgen. Met name als we uit ons ritme zijn, voor een uitdagende periode in ons leven komen te staan of wanneer we denken dat we het te druk te hebben, zijn de momenten waarop we stoppen met voor onszelf te zorgen. En dat juist op het moment dat we het eigenlijk zo hard nodig hebben! Juist in tijden van uitdaging is het zo belangrijk dat we goed voor ons zelf blijven zorgen. En daarom is een sterke basis van jou als persoon zo belangrijk.

Van vakantie naar vakantie leven

Een paar weken geleden zat ik een latte te drinken met een van onze cursisten. Voordat iemand bij ons aan de opleiding begint, hebben we eerst een intake gesprek om te kijken hoe we de opleiding het beste bij de cursist kunnen laten aansluiten. Je zou kunnen zeggen dat dit heel erg tijdrovend is, maar voor mij is het heel erg belangrijk dat ik weet of we een goede match zijn en of de opleiding écht iets is wat bij je past. Tijdens het drinken van onze cappuccino’s vertelde de cursist me dat ze op dit moment weinig tijd had, want het was druk op het werk en ze kon voorlopig niet minder gaan werken. Ik vroeg of ze goed voor haar zelf zorgde. Ze keek me aan en zei dat als ze de vraag heel eerlijk beantwoordde, er toch wel weinig tijd over bleef voor zichzelf, bijvoorbeeld om te kunnen sporten. Ook gaf ze aan in de avonden en in het weekend zo moe te zijn dat ze eigenlijk vooral zin had om niks te doen en uit te rusten. En nu ze er over na ging denken, bleek dat dit al veel langer speelde: ze leeft van vakantie naar vakantie, alleen maar om even bij te kunnen komen.

No self care? Burn-out op de loer!

Deze cursist is hét schoolvoorbeeld van iemand die uit balans is. Ik vertelde haar dat een goede werk/privé balans heel erg belangrijk is. Waarom? Wanneer je bij een activiteit volledig opgeslokt wordt, is er geen ruimte meer over voor andere dingen die óók belangrijk zijn. Dit zorgt voor uitputting en op langere termijn voor een burn-out. Tijdens de coachingsopleidingen staan we veel stil bij het thema self care. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat alleen wanneer je goed voor jezelf zorgt, je pas ook echt kunt kijken naar wat een ander nodig heeft. Anders heb je hier gewoonweg geen ruimte voor. Tegelijkertijd moet je dus wel weten en bij jezelf gaan herkennen wat je precies nodig hebt, wat het lichaam van je vraagt. En dat kan alleen als je een sterke persoonlijke basis hebt.

De angst voor het onbekende

Toen ik de cursist vroeg of ze misschien ook niet teveel werkt, begon ze zich te verdedigen. Ze had het namelijk heel erg naar haar zin op het werk. Erg fijn, maar dat was natuurlijk niet echt een antwoord op mijn vraag. Want ook als je het naar je zin hebt op je werk, kan je teveel van jezelf vragen. Dit is júist wanneer we niet meer echt naar ons zelf luisteren en voor ons zelf kiezen. We zien de huidige opties als de enige opties, waardoor we niet meer echt naar ons zelf durven te luisteren. We voelen heus wel dat iets te veel is of dat iets ons niet helemaal gelukkig maakt, maar we duwen het weg. Puur omdat we bang zijn voor het onbekende. Met als reactie: “Wat nu als ik minder ga werken? Dan heb ik niet voldoende geld! Mijn baas vindt het echt niet oké als ik minder ga werken!” En zo zijn er vast nog heel veel meer redenen die ons in de weg staan om echt naar ons zelf te luisteren. Zonde!

Self care begint met eerlijk zijn tegenover jezelf

Dit zijn het allemaal angsten die je in de weg staan om écht voor jezelf te kiezen. Ik snap het heus dat het doodeng kan zijn om voor jezelf te kiezen, om eerlijk tegenover jezelf te zijn. Maar zonder jezelf af te vragen wat voor joú haalbaar is en wat voor joú belangrijk is en wat in jóuw leven past, zonder dat het teveel wordt, pleeg je roofbouw op je eigen lichaam. Als je echt goed voor jezelf wilt zorgen dan is echt naar jezelf leren luisteren waar het begint. Wat wil je eigenlijk het liefste, maar durf je eigenlijk niet? Wat weerhoud je door alle stemmetjes in je hoofd, die je stiekem wegduwt? Self care begint met eerlijk zijn tegenover jezelf.

Dus zorg voor een sterke persoonlijke basis, zodat je de juiste stemmetjes kunt horen. En als je de juiste stemmetjes hoort, dan kun je met de juiste self care ook echt iets gaan doen aan de situatie. Misschien is dat wel ander werk, minder werken of meer ruimte maken voor sporten, een dagje naar de sauna gaan of een andere vorm van me-time.

Heb jij ook van die stemmen in je hoofd die je weerhouden om te doen wat je eigenlijk het liefste wilt? Deel het met me in de reacties hieronder!