Na een paar maanden door Thailand en Cambodja te hebben gereisd, ben ik weer terug in Bali. Voor het eerst in maanden heb ik geen last van heimwee en voel ik me zowaar thuis op dit prachtige eiland! In augustus en september was ik hier ook, toch had ik het toen niet altijd naar mijn zin. Wat is er dan nu anders? Tijd voor zelfreflectie!

Change of plans

Toen ik de eerste twee keren in Bali was, was het idee om hier maar tijdelijk te blijven. Wij hadden namelijk het plan om naar Australië door te reizen om dáár een leven op te bouwen. We zijn dus nu voor het eerst in Bali met het plan om ook echt even hier wat meer tijd door te brengen, en dat voelt verrekte goed!

Geen behoefte aan reizen(!)

Nadat onze Australië plannen anders liepen dan we verwachten, lag onze focus meer op reizen dan werken. December brachten we in Thailand door, januari in Cambodja. Hoewel het natuurlijk super cool is dat dit voor ons mogelijk was, voelde het voor mij nog niet helemaal lekker. Op een of andere manier had ik eigenlijk niet zo de behoefte om te reizen. Dit feit onder ogen komen was al een hele uitdaging, want ik had altijd het idee dat ik oneindig veel zou kunnen reizen. Maar ik had mijn baan opgezegd in Nederland om naar Australië te gaan, waar ik op één plek zou werken en wonen en hopelijk ook zou gaan aarden. Reizen was natuurlijk compleet het tegenovergestelde! Hoewel ik dus op de meest magische bestemmingen kwam, genoot ik niet met volle teugen. Ik zat gewoon niet echt lekker in mijn vel.

Rust, reinheid en regelmaat | Ana op fiets

Rust, reinheid en regelmaat

Nu we dus terug op Bali zijn met het idee om hier langer te wonen, zijn er heel veel dingen anders. Om te beginnen hebben we nu een vaste woonplek met een keuken. En dat laatste is een belangrijk detail. Voor het eerst in maanden kan ik weer mijn eigen maaltijden bereiden, zonder te behelpen. Ook heb ik weer een fijne sportroutine omdat ik lid ben van een super fijne sportschool. Ik heb zelfs een fiets hier (de oude fiets van Willemijn!), wat een vrijheid! En, omdat we hier ook zijn om remote te werken, hebben we een vaste werkplek in een co-working space. We ontmoeten nieuwe mensen en hebben voor het eerst in maanden weer een sociaal leven met ‘echte’ vriendschappen. Dat is toch echt wat anders dan small talk met andere reizigers. Dit hadden we de eerste keren in Bali allemaal niet, omdat we niet het idee hadden om hier te blijven. 

We hoeven onze dagen niet te vullen met de vraag “waar zullen we nu weer eens heen gaan”, geen gestress over vervoer of geld (reizen is duurder dan op één plek blijven). Begrijp me niet verkeerd, reizen is ook super leuk om te doen en accommodatie regelen etc. is heus geen dagtaak, maar alles staat of valt met de vraag of je er behoefte aan hebt. Voor mij is nu ruimte ontstaan voor de dingen waar ik wél behoefte aan heb, zoals koken, sporten, vriendschappen en head space voor mijn opleiding tot FIT coach. Bali is ook ideaal voor self care: van yoga tot kapper tot mooi gelakte nageltjes. Voor het eerst in maanden voel ik me weer een beetje mezelf!

Heimwee weg

De rust, reinheid en regelmaat is weer terug in mijn leven. En dat was waarschijnlijk waar ik zo’n heimwee naar had. Grappig toch? Net een baby 😉 Soms denk ik veel te moeilijk. Zo graag wilde ik het cool vinden om te reizen, terwijl ik dus voorbij ging aan wat ik écht wilde. Nu denk ik: waar heb ik het over? Ik zit toch nog steeds op Bali! Alsof dat geen reizen of avontuur is.

Ik vind niets zo fijn als herkenning. Dus ik ben heel erg benieuwd of je je herkent in mijn verhaal! Laat een berichtje voor me achter via de comments.

Liefs, Ana