1. Wat is een verandering?

Verandering is continu, niks is ooit hetzelfde. Vaak verzetten we ons tegen verandering of willen we liever niet uit onze “comfortzone” stappen, maar eigenlijk verander je ieder moment van de dag en is niks van wat je op een dag doet hetzelfde. Niet veranderen kost eigenlijk veel meer energie, dan met de verandering mee bewegen.

  1. Wat is bewustwording nou eigenlijk?

Ademen is een mooi voorbeeld van leven en een mooi voorbeeld van een onbewust proces. Ademhalen doen we vaak heel onbewust en automatisch. Iedere seconde. Ook onze ademhaling verandert. En daar zijn we ons vaak helemaal niet van bewust. Let maar eens op: waar zit je ademhaling momenteel? En voel eens bij jezelf waar je ademhaling is wanneer je in de stress schiet? Wanneer we op onze ademhaling gaan letten, dan worden we ons bewust, namelijk bewust van onze ademhaling. Van ademhaling kunnen we dit uitbreiden naar bewust gaan staan of zitten en ook bewustwording van onze keuzes. 

  1. Oude patronen, wat zijn dat eigenlijk?

Oude patronen, is eigenlijk net zoals onze ademhaling. We doen ze op de automatische piloot. Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws geleerd? Ik heb laats een nieuwe yoga pose geleerd, waarbij ik de eerste paar keer best wel heel veel moeite had om te blijven staan of om mijzelf in deze positie te krijgen. Omdat dit een nieuwe actie is ben ik er heel bewust mee bezig, net zolang totdat deze vanzelf gaat. En zo is het ook met onze dagelijkse acties. Heel veel acties hebben we aangeleerd gekregen in de leeftijd 0 t/m 7 jaar. Een leeftijd waarbij je nog helemaal geen idee had dat je dit automatisch kopieerde van je omgeving. Van veel van deze patronen maken we nog steeds dagelijks gebruik, zonder dat je het weet. Zoals hoe je ouders over geld praatte of over hun idee van werk. Dit zijn patronen waar je je vaak helemaal niet bewust van bent, maar toch dagelijks van invloed zijn op je doen en laten. 

  1. Waarom is weten wat je wilt zo’n dingetje?

En dan heb je ook meteen het antwoord op deze vraag. Omdat we vaak niet geleerd hebben, dat alles mogelijk is in het leven. Omdat we niet geleerd hebben om te vragen wat we willen, maar vaak het tegenovergestelde. Je kreeg vroeger bijvoorbeeld te horen: “Kinderen die vragen… die worden overgeslagen”. En wanneer je echt iets graag wilde en erom vroeg: “Mam, ik wil dat zwembad.”, kreeg je de reactie: “Nee, dat is te duur.” In plaats van dat we dus geleerd hebben te kijken hoe we het kunnen verwezenlijken om een zwembad te hebben, creëren we geen wil meer: we bedenken ons niet meer wat we eigenlijk het liefste zouden willen en nemen eigenlijk al bij voorbaat aan dat hetgeen niet realistisch is voor ons. En zo zijn er natuurlijk nog heel veel meer onderliggende redenen…

  1. Waarom geloven we dat we bijvoorbeeld niet ambitieus zijn?

Dit is iets wat we onszelf vertellen, wat een ander ons vertelt of vertelt heeft en wat we (on)bewust zijn gaan geloven. Omdat we dit zijn gaan geloven, zijn we het ook en dit zorgt weer voor een selffulfilling prophecy. Wanneer je dit doet met alles wat je niet gelooft of waar je nee tegen zegt in het leven, dan is continu het cirkeltje weer rond. En dan ben je dus ook niet ambitieus.

  1. Is mijn interne vlammetje gedoofd?

Deze vraag kun je heel makkelijk beantwoorden, wanneer je je eens afvraagt of je helemaal blij bent met alles in je leven en niks zou willen veranderen. Zo niet dan zijn er nog wat vlammetjes gedoofd, door oude patronen. Deze kun je weer in vlam zetten door lekker te brainstormen over dingen waar je meer van zou willen hebben in je leven. Zoals wegdromen bij een zwembad, een vakantie, een bruiloft of… 

  1. Maar ik loop al vast bij het wegdromen?

Ja, helaas hebben we ergens in ons leven soms geleerd dat we het niet waard zijn :-(. Ook weer één van deze patronen… Zo jammer, want je bent het WEL waard. Je bent het wel waard om je eigen leven te creëren en vorm te geven zoals jij diep down zou willen.

  1. Niet durven dromen, downgraden, niet vorm willen geven, niet specifiek willen maken?

Het zijn allemaal vormen van jezelf downgraden en niet genoeg liefhebben en niet het geloof hebben dat dit ook voor jou mogelijk is, maar wel voor de ander. En dit geloof zorgt er weer voor dat wat je geloofd werkelijkheid wordt en dan zijn we weer terug bij de selffulfilling prophecy.

  1. Jouw moodboard?

Door wel een mondboard te maken en hem op een plek te zetten waar je vaak naar kijkt, zet je al een klein stapje in de richting van het leven wat je eigenlijk zou willen. Maak een foto van je mondboard en plaats hem op de achtergrond van je telefoon, dan zie je hem nog vaker.

  1. Ongemakkelijk?

Het maken van dit mondboard kan van allerlei ongemakken bij je losmaken; stemmetjes die je zeggen dat dit onzin is, dat dit toch niet gaat werken, dat je geen idee hebt wat je hier eigenlijk op wilt plakken en wie weet wat nog meer. En ook dat is verandering. Bewustwording van en in ieder geval een stap die je zet in de richting die je wilt zijn…

Liefs, Willemijn