Onlangs liet ik weten dat ik, met name op mentaal vlak, beter voor mijzelf zou gaan zorgen. Een van de activiteiten die me hierbij gaat helpen is het luisteren naar podcasts. Vandaag ga ik hier verder op in en vertel ik je wat een podcast is, of het beter is dan televisie kijken en wat mijn favoriete podcasts van het moment zijn.

Wat is een podcast

Podcast is het digitaal luisteren naar een verhaal. Dit kan informatief of entertainend zijn. Je kan het vergelijken met een radioprogramma maar dan on demand. Het is de tegenhanger van de met advertenties doordrenkte radio en televisie. Je luistert naar wat jij interessant vindt, wanneer en waar het jou het beste uitkomt. En het mooie is dat je brein hier dol op is.

Waarom is het luisteren goed of fijn dan?

Het schijnt namelijk dat we beter informatie opslaan wanneer we luisteren dan wanneer we kijken. Daarbij is het luisteren naar podcasts een minder passieve activiteit dan bijvoorbeeld televisie kijken (en zelfs het lezen van boeken). En hoewel multitasken meestal minder efficiënt is als dan we denken, is podcasts beluisteren een van de weinige dingen die je doorgaans wél goed kunt combineren (bron).

Toen ik podcasts ontdekte ging er een wereld voor me open. Er zijn zoveel leuke en interessante podcasts te vinden. Ik merkte hoeveel fijner het is om met een podcast te hardlopen in plaats van met muziek of juist een momentje van rust vond door gewoon even te zitten en naar een fijn verhaal te luisteren. Ik kan me opeens goed inbeelden hoe het 80 jaar geleden moet zijn geweest toen er nog geen televisie bestond en mensen zich mee lieten slepen door hoorspellen via de radio. In tegenstelling tot het kijken van televisie geeft het luisteren van een podcast mij energie en maakt veel creativiteit in me los.

Mijn favoriete podcasts van dit moment

Ik ben nog relatief een newbie in de wereld van de podcasts, maar desalniettemin vind ik het leuk om te delen wat ik tot nu heb ontdekt. Qua thema’s verschillen ze van elkaar, dus misschien dat niet alles je even interessant lijkt.

1: The Mindful Kind van Rachael Kable

De Engelstalige podcasts van Rachael duren ongeveer 10 minuten. Rachael neemt je mee in haar mindful journey en deelt praktische tips om meer mindfulnes in je leven te introduceren. Ik vind haar stem heel prettig. Haar Australische accent kan even wennen zijn. Klik hier om naar haar podcast te gaan.

2: Man met de microfoon van Chris Bajema

Chris verzamelt verhalen uit zijn buurt (Amsterdam Oost). Hoewel dit misschien niet bijster interessant klinkt, sta ik versteld hoe hij me elke keer weet mee te nemen. De echt gebeurde verhalen worden afgewisseld met sketches zoals je die bij het Klokhuis had (of hebt?!). Hilarisch, mooi en sommige echt super indrukwekkend. De podcasts duren 20-40 minuten. Luister de podscasts hier.

3: Ongesigneerd van de VPRO

Over het Klokhuis gesproken, dit zou een podcasts van het Klokhuis kunnen zijn geweest. In de podcast ongesigneerd wordt steeds één ontwerp onder de loep genomen dat kenmerkend is voor het straatbeeld van Nederland. Neem bijvoorbeeld de lantaarnpaal die iets weg heeft van een ufo of zo’n roze/gele lolly. En geloof me, het klinkt misschien een beetje suf, en ja het is een beetje een kneuterig onderwerp, maar het is echt super interessant! Een podcast duur ongeveer 20 minuten, je luistert ze hier.

4: Growthinkers  van Jelle Derckx

Nadat ik Jelle’s boek verlangen naar minder had beluisterd (ja, ook beluisterd ja!) ben ik een beetje verslaafd geraakt aan Jelle’s manier van denken en doen. Ik volgde zijn Instagramkanaal al en kende zijn blog een beetje maar inmiddels heb ik denk ik 90% van zijn content geabsorbeerd. In de podcasts vind je onder andere een cursus ‘van jezelf houden’ met oefeningen waarmee je inzicht krijgt in je eigen denken. Als je het thema minimalisme interessant vindt dan is de podcasts The Minimalists misschien ook wat voor jou.

5: Looppraat van Anton-Jan Thijssen & Tim Baks

Deze podcasts zijn aanzienlijk langer, ongeveer een uur. In dat uur interviewen Anton-Jan en Tim een bekende hardloper. Ik luister hier graag naar terwijl – jawel – ik hardloop. Het motiveert me ontzettend om de verhalen te horen van bekende lopers. Ik bewaar deze interviews voor mijn lange runs, wat betekent dat ik ze momenteel opspaar totdat ik weer in Nederland kan hardlopen 😉 Ook luisteren? Check hier.

Feed me!

Heel graag zou ik nog meer podcasts beluisteren! Dus staat jouw favoriete niet hier boven, laat het me dan even weten in de comments hieronder. En mocht je na mijn lijstje denken: mwoa, niks voor mij… Laat je niet ontmoedigen door mijn interesse/smaak voor onderwerpen. Podcasts zijn eigenlijk TED-talks, colleges, artikelen van de Correspondent (hier is ook een podcasts van!), je favoriete blogs, DWDD en Zomergasten allemaal in één, dus ik weet zeker dat er voor jou ook wat leuks tussen zit.

Hoe te beluisteren? Het makkelijkste is via een app op je telefoon of tablet. Voor Apple is dat de app ‘Podcasts’ die standaard op je iPhone of iPad zit,  voor Android toestellen download je in de Play Store de app ‘Pocket Casts’. Ook via Spotify en Soundcloud kan je podcasts beluisteren. En soms op eigen websites, deze heb ik gelinkt in dit artikel.

Liefs, Ana