De een heeft het antwoord meteen paraat, de ander heeft soms wat meer moeite met ogenschijnlijk “easy” vragen zoals: “wat is jouw passie?”. Ik schaar mezelf zonder twijfel bij de eerste soort personen. Via mijn coaching kreeg ik een andere opdracht: de happy list. Ik vertel je er meer over.

Passies? Getver

Deze week ben ik officieel gestart met de opleiding tot Fitcoach bij WILL Be Strong. Nog bij de inleidende vragen voor de cursus, liep ik al vast bij het maken van een moodboard en de vraag over passies. Ik struikel behoorlijk op het woord “passie”. Ik doe wel dingen met meer of minder plezier, maar is het dan meteen een passie? Hoe langer ik er over na ga denken, hoe minder ik denk dat het passies zijn die ik ervaar. Want doe ik ze eigenlijk wel met plezier?

Enfin, er gaan dus meteen ingewikkelde dingen in mijn hoofd om, alarmbellen rinkelen en gedachtes als “Help! Ik ben passieloos!” passeren de revue. Dat dit de simpele vraag voorbij gaat, moge duidelijk zijn. Maar hoe zorg je toch dat je verder kunt in plaats van vastlopen als een verroeste computer?

De happy list

Ik was blij dat ik diezelfde dag dat ik de vraag onder ogen kreeg, een coachgesprek had met Willemijn. Ze stelde voor om de oefening te vervangen door het maken van een happy list. Een alternatieve oefening voor het achterhalen van iemands passies. Heb jij – of jouw klant – net als ik moeite met vragen beantwoorden als: “wat is jouw passie?” dan kun je de volgende oefening eens proberen.

Leuk / niet-leuk

De happy list is niets anders dan een leuk/niet-leuk lijst. Het is net zo makkelijk als dat het klinkt: je pakt pen en papier en je schrijft links de dingen op die je leuk vindt en/of energie geven, rechts de dingen die je niet leuk vindt en/of energie kosten. En dat mag van alles zijn. Waar je wel over na moet denken bij het opschrijven is waarom of wat je er precies wel/niet leuk aan vindt.

Om een voorbeeld te geven: Na het geven van een presentatie over Instagram Marketing die me veel te veel energie had gekost had ik even mijn buik vol van dit medium. Ik had geen zin meer om het privé te gebruiken, maar ook stond het me steeds meer tegen om het voor mijn klanten bij te houden. Het liefst zou ik “Instagram” aan de rechterkant van mijn schriftje hebben willen schrijven. Instagram. Niet leuk. Maar waarom vond ik dit precies niet leuk? Waarom die omslag? Ik vond het namelijk eerder een super interessant medium. Toen ik met de oefening instagram ging analyseren kwam ik er achter dat ik het nog steeds heel leuk vind om bezig te zijn met de invulling van de kanalen, hierover advies te geven en visueel bezig te zijn. Waar ik vooral een hekel aan had gekregen was de druk van het medium om altijd maar online te moeten zijn, up-to-date te zijn en de never-ending-dialoog.

Passies achterhalen met de happy list

De unhappy list of je niet-leuk-lijstje is vooral bedoeld als hulpmiddel. Mensen die net als ik veel in hun hoofd zitten, vinden het vaak makkelijker om de dingen op te schrijven die ze níet leuk vinden. Maar al snel zal het gelijk op gaan, en worden beide kanten van de lijst gevuld. Voor het achterhalen van je passies ga je dus vooral kijken naar de dingen die op je happy list staan. Die dingen waar jij intern een vreugdedansje voor doet, dát zijn je passies. Een volgende stap voor coaching is je afvragen wat er op de happy list staat wat je op dit moment niet of te weinig doet. Waarom is dat? Of: staan er dingen op je unhappy list die je misschien wél doet?

Helderheid

Ik ben benieuwd of deze oefening jou net zoveel gaat helpen om je passie te ontdekken en te formuleren als mij. Mijn happy list was een warrige boel, maar heel veel dingen zijn er juist ook helder door geworden. Zo heb ik ontdekt dat ik wel veel van mijn happy list in mijn leven heb, maar dat het overschaduwd wordt door dingen die op mijn unhappy list staan. Tijd om daar verandering in te brengen!

Laat je me weten hoe de oefening je afgaat?

Liefs, Ana