Het leukste aan coachen is een ander te helpen door een luisterend oor te bieden en tips te geven waarmee je de ander verder helpt. Het belangrijkste ingrediënt is de intrinsieke motivatie. Wie ben je? Wat wil je echt? Om een goede coach te worden met impact op een ander, is het van essentieel belang dat je weet wie je bent en wat je wil. Als je voor jezelf geen helder beeld hebt, hoe kan je anderen dan helpen om in hun kracht te staan? Deze vragen zal je je als coach (in spe) dus ook moeten stellen. Een moodboard is een praktisch hulpmiddel hiervoor.

Ik heb het idee dat ik inmiddels wel enigszins weet wie ik ben. Als het gaat om wat ik wil, vind ik dat toch best lastig om daar gelijk antwoord op te geven. Daar zit nog een grijs gebied. Een moodboard is ideaal om dit grijze gebied wat meer in kaart te brengen. Ik ben nou niet echt het creabea-type dat met papieren, kleurstiften en tijdschriften aan de gang gaat, maar een digitaal moodboard moet toch lukken.

Het leek mij het handigste om het proces in drie stappen te verdelen:

  1. Lijstje met kernwoorden.
  2. Afbeeldingen erbij zoeken.
  3. Moodboard vullen.

Hierbij stelde ik mezelf een aantal kernvragen. Wie ben je? Wat wil je? Wat doe je? Wat deel je?

moodboard

Stap 1: Lijstje met kernwoorden

Als uitgangspunt maakte ik een lijstje met kernwoorden die typisch wat zeggen over mij. Brainstormen wat er in mij opkomt. De eerste dingen waar ik aan dacht, waren nog een beetje de bovenste laag. Vandaaruit ging ik laagje voor laagje dieper, en moest ik aan steeds meer dingen denken.

In het begin dacht ik aan persoonlijke eigenschappen. “Positief ingesteld”, schreef ik op, “het zonnetje zien” om het nog wat poëtischer neer te zetten. “Vriendelijk, verwachtingsvol en een beetje ondeugend”, vullen oa. het lijstje aan. Ook dingen waar uitdagingen liggen: “Aarzelend, conflictvermijdend en wat gemakzuchtig.”

Waar kan ik van genieten? Ik noteer “Bourgondiër”, want ik hou van een wijntje en lekker eten. “Voetbal, Netflix en Terras”, horen er ook bij. Ik vind het heerlijk om tot rust te komen door “Meditatie”, wat ik noteer, en “Rust in de onvoorwaardelijke liefde”, wat iemand mij ooit adviseerde. Het lijstje gaat verder met “Kerk, zingen en God”, waar ik kracht uit haal.

Wat doe ik graag? Individuele gesprekken, daar hou ik van en is ook een ambitie. Schrijven vind ik heerlijk om te doen. Ook zou ik willen spreken voor een groep mensen. “Coachen, schrijven en spreken”, vullen het lijstje aan.

Wat wil ik graag delen? Ik denk aan een schilderij die in mijn woonkamer hangt. Je ziet een figuur lopen op een gouden straat. Het heet “Ik loop al op gouden straten”, zoals mijn boek ook heet. Dat schrijf ik op. Het zegt over mij dat ik intens geliefd en waardevol ben. Goed genoeg en compleet. Dat ik in feite al op gouden straten loop. Dat is hét plaatje van mij en dat ik wil uitdragen.

Stap 2: Afbeeldingen erbij zoeken

Een voor een zoek ik de kernwoorden op in Google, onder het kopje afbeeldingen. De ene na de andere kenmerkende tekst of grappige afbeelding komt voorbij. Vervolgens kies ik een geschikte afbeelding uit. Bij sommige kernwoorden kan ik niks vinden, en besluit ik die later als tekst op het moodboard te plaatsen. Uiteindelijk resulterend in een mapje op mijn computer vol met allerlei afbeeldingen.

Stap 3: Moodboard vullen

Het knippen en plakken kan beginnen. In Word open ik een nieuw document, in de Landscape afdrukstand. Met een heldere ingeving, besluit ik als eerste een afbeelding van het schilderij in het midden te plaatsen. De kern van mij. Dat voelt goed. Vervolgens plaatst ik de ene na de andere afbeelding op de pagina. Ook voeg ik kernwoorden, alleen in tekst toe. Met WordArt kun je hele leuke lettertypen, grootte en kleuren toepassen. Zo wordt het een vrolijk geheel en ik moet lachen om de diversiteit van dingen. Krijg er echt goede moed van! 😉

Wat heeft deze opdracht mij opgeleverd?

  • Het creatieve proces gaf mij veel energie. Het was leuk om woorden en afbeeldingen bij elkaar te zoeken, en het moodboard gevuld te zien worden. Je wordt er blij van.
  • Mijn hersenen werden, door de visuele beelden, continu geprikkeld om nieuwe connecties te maken. Regelmatig de gedachte: “Oh, ja, dit is ook typisch mij.”
  • In het moodboard zie ik veel dingen die aan elkaar gelinkt zijn. Hierdoor ging ik denken in mogelijkheden. Zo vind ik schrijven leuk, en zou ik als coach mensen kunnen helpen met een leuke schrijfopdracht.
  • Ik was onder de indruk van al die leuke aspecten van mij. Dat ik zoveel meer in mij heb, dan ik vaak denk.
  • Er is een rode lijn in het moodboard te ontdekken. De kern van mijn identiteit en waar ik voor sta, zag ik in veel dingen terug.
  • Boven alles word ik heel blij van het creatieve, kleurrijke en vrolijke geheel!

Liefs, Dick