Excuses, smoesjes, uitstelgedrag: ik hoor ze op de trainingsdagen van onze opleidingen regelmatig voorbijkomen. We gebruiken excuses  vaak zonder dat we het doorhebben: “Het is nog  te vroeg om uit bed te komen” of “Ik ben meer een avondmens”, “Ik heb even geen geld”, etc. Ik noem ze liever ‘excuse me’, want eigenlijk heb je gewoon andere prioriteiten. Wanneer je namelijk iets écht wilt, is er altijd wel een weg. De vraag is dus eigenlijk: hoe graag wil je het écht?

Motivatie: intrinsiek versus extrinsiek

Intrinsieke motivatie heb je als je iets doet omdat je het graag wilt, niet omdat je van buiten af wordt gemotiveerd dit te doen. Gaat het om het spel? Of om de knikkers? Je wilt iets doen en wanneer je dit graag genoeg wilt, dan maak je er prioriteit van en wil je actie ondernemen om dit waar te maken.

Voorbeeld

Persoon 1 wil graag afvallen. Waarom? Om een kleinere maat te passen en een lager getal op de weegschaal te zien. Deze persoon sport om af te vallen.

Persoon 2 wil graag afvallen. Waarom? Om gezonder te leven en minder last van lunchdip te hebben. Deze persoon sport met een maatje voor de gezelligheid en vind het leuk om bezig te zijn met gezonde recepten.

Wie denk je dat de grootste kans van slagen heeft? Op lange termijn? Intrinsieke motivatie = duurzame motivatie.

Hoe bedenk je je wat je echt wilt?

Klinkt best logisch toch? Er is echter één grote, dikke maar. En dat is wanneer we door onze opvoeding of door educatie niet meer goed weten wanneer we intrinsiek gemotiveerd zijn, en dus niet goed weten wat we eigenlijk écht willen. Laat staan dat we geloven dat we het kunnen. Dit is waar coaching om de hoek komt kijken.

Wil je van jouw excuse me’s afkomen, dan moet je dus eerst weten wat je wilt, wat jou voldoening geeft en wat jou plezier geeft. We kunnen namelijk heel veel op discipline doen, maar we weten dat je daar op de lange termijn niet per se gelukkiger van wordt.

Op onderzoek uit

Weet jij wat je wat je écht wilt? Wat jouw intrinsieke motivatie is? Deze oefeningen kunnen je erbij helpen:

  1. Het maken van een happy list. Ana schreef hier laatst een uitgebreid artikel over. Kijk nog eens goed naar jouw happylist. Hetzelfde geldt wanneer je iemand coacht kijk eens samen naar iemand zijn of haar happylist. Wat is belangrijk voor de ander?
  2. Ga het gesprek met jezelf of met elkaar aan. Dit gaat ongeveer zo:
  • Je zegt dat je graag happy en fit wilt zijn? Maar wat betekent dit precies voor jou? Wat ontbreekt er nu?
  • Je wilt meer afvallen? Waarom wil je dit? Wat zou je hiermee willen bereiken?

Zorg ervoor dat je open vragen stelt, die de ruimte geven voor de ander om zelf te vertellen wat hij of zij op dat moment belangrijk vindt.

Wat gebeurt er hier eigenlijk? Je gaat hiermee terug naar de basis. Naar jouw fundament en naar de dingen die jij belangrijk vindt en dus écht wilt. De dingen waarvoor jij intrinsiek gemotiveerd bent. En als je dit fundament verstevigt, dan volgt het gedrag vanzelf. Echt waar. Het enige wat je moet doen is hier de tijd nemen om dit goed te onderzoeken. Want je ziet het resultaat niet vandaag, niet morgen, maar wel dit jaar nog.

Voor coaches

Ga jij iemand coachen? Dan is jouw eigen basis de eerste stap. Als jij als coach werkt vanuit je fundament en in je kracht staan, ben je onbewust al een voorbeeld voor de ander. Vervolgens ga je in gesprek met je coachee over zijn/haar motivatie. Vraag net zolang door totdat je weet wat écht belangrijk is.

Ik ben benieuwd wat je bevindingen zijn! 

Liefs, Willemijn