Hoe kun je jouw ervaringen omzetten in een inspirerend verhaal voor anderen? Dit is iets waar we tijdens onze opleidingen regelmatig bij stil staan. We reflecteren hierbij op onze eerdere ervaringen en beschouwen deze als leermomenten om van te groeien. Want het gaat niet om wat er gebeurt, maar om hoe we ergens mee omgaan. Dit zetten we vervolgens in om andere te inspireren. Een mooier voorbeeld dan het verhaal van Melissa kan ik je niet geven, lees even mee!

Op social media lijkt het succes van anderen altijd zomaar uit de lucht vallen. Maar is dat wel echt zo? En is het volgen van je passie wel zo makkelijk? Ik volgde Melissa al een tijdje toen ik voorbij komen dat zij tussen de visionista’s van de VIVA400 stond. Dit vond ik zo interessant en knap, dat ik besloot om haar een bericht te sturen. Compleet buiten mijn comfortzone, want ik kende haar dus helemaal niet goed. Dat is nu, na een paar berichten heen en weer en ons interview, wel anders!

Wie is Melissa?

Melissa is de trotse eigenaar van Mellola, hét sieradenmerk voor sieraden met een betekenis. Het idee voor haar onderneming ontstond nadat haar broer tijdens een tragisch ongeval (op haar verjaardag!) om het leven kwam. Logischerwijs was dit een moeilijke tijd voor Melissa. De hele dag in pyjama op de bank te blijven liggen en treuren leek aantrekkelijk, maar al snel begreep ze dat dat haar niet verder zou brengen. In plaats daarvan koos zij er bewust voor om zich te storten op persoonlijke ontwikkeling en is zij een cursus gaan volgen om het maken van sieraden onder de knie te krijgen. Zo kwam ze zelf veel sterker in het leven te staan én was Mellola geboren.

Melissa is sieraden gaan koppelen aan haar levensverhaal. Met haar sieraden inspireert Melissa nu andere vrouwen. Zij zegt hierover: “Je kunt er iets moois van maken, door van de bank af te komen en je eigen verhaal om te zetten in iets moois waar je anderen mee kunt helpen. Doordat ik voor mijzelf begonnen ben en mijn passie gevolgd heb, ben ik veel sterker geworden en heb ik er veel van geleerd.”

Zenuwen de baas

“Natuurlijk had ik ook zeker mijn ups en downs.” zegt Melissa. “De verkopen in de webshop gingen niet goed, ik had veel tijd geïnvesteerd in mijn sales, maar er gebeurde helemaal niks. Toen kwam toevallig de Viva 400 titel Visionista 2018 op Facebook voorbij. Ik meldde mij aan en al snel kreeg ik een mail dat ik geselecteerd was in de top 50 van de 400! Ik heb het toen stiekem nog even voor mijzelf gehouden, maar ik stuurde wel mijn pitch in. Van de ingezonden pitches zouden 15 kandidaten doorgaan, heel weinig maar dus. Ik was heel erg zenuwachtig, maar ik heb voor 200% ingezet. Met succes, want ik mocht door!

Vechten voor de titel

Dit betekende dat ik twee masterclassdagen voor persoonlijk leiderschap & yoga mocht volgen. Hiervoor moest ik een business plan schrijven, dat had ik nooit eerder gedaan! Ik was vet zenuwachtig wat ervoor zorgde dat ik me op de andere kandidaten ging focussen. Ik ging daardoor aan mijzelf twijfelen, die anderen waren namelijk steengoed. Nog meer zenuwen. Maar toen was het moment was daar en was ik aan de beurt voor mijn presentatie. De eerste keer voor een grote groep, geheel buiten mijn comfortzone. Later kreeg ik een telefoontje en hoorde ik dat ik door was! Opeens stond ik in de top 3 voor de titel ‘Visionista 2018’. Ik werd geïnterviewd voor het magazine nr. 30 en eind november was de award uitreiking. Helaas heb ik niet gewonnen, maar ik ben wel super trots op mezelf dat ik het zover hebt geschopt.

Een kijkje in de dag van Melissa

Als ik wakker word, begin ik mijn dag met meditatie. Na het douchen ga ik lekker ontbijten: zalm met stokbrood en groene thee. Ik zorg goed voor mijzelf. Dan pak ik mijn laptop erbij om mijn mails te beantwoorden en door de social media heen te lopen.

In de middag plan ik mijn meetings, als het kan op een terrasje. Daarna ga ik het liefst lekker uit eten. Ik doe alles lekker in rust, niet gehaast of  last minute. Ik plan zoveel mogelijk vooruit. Rust in mijn hoofd dat is het belangrijkste wat er is. Geen chaos!

En dan met een gerust gevoel naar bed. Wat niet mag ontbreken in mijn dag is dat ik iemand geholpen heb die om hulp vroeg! Ik ben aan het einde van de dag dankbaar ik iemand heb mogen helpen.  

Vrouwen empowerment

Voor Mellola ben ik sinds kort  een samenwerking aangegaan met huisvrouwen uit Indonesië. Mijn doel is om de vrouw te ondersteunen en te inspireren om de beste versie van haarzelf te zijn om een doelgericht leven te leiden. Ik wil bijdragen aan de empowerment van vrouwen wereldwijd, dus niet alleen in Nederland. Vandaar dat ik voor de vrouwen uit Indonesië heb gekozen. Met elke aankoop ondersteunt de koper de vrouwen in Indonesië om iedere maand rond te komen, zodat zij voor zichzelf en voor hun kinderen kunnen zorgen. Maar ook om een financieel onafhankelijke, krachtige vrouw te worden! Daarnaast hebben we een samenwerking hebt met Global Women en de Volksuniversiteit. Wij gaan jonge vrouwen met een migrantenachtergrond helpen naar meer zekerheid en onafhankelijkheid, waardoor ze meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Het programma is van januari 2019 t/m maart 2019.”

Wil je op de hoogte blijven van al het moois wat Melissa onderneemt? Enkele maanden geleden is Melissa de Mellola Movement gestart op Facebook. De Mellola Movement is een community voor vrouwen, waar ze hun verhaal in een veilige omgeving kunnen delen met elkaar. En ook elkaar tips geven hoe om te gaan met tegenslagen en/of obstakels. De Mellola Movement is aan het groeien en is klaar voor de volgende stap. Daarom is er op 8 maart (internationale vrouwendag), in samenwerking met The Next Women en Spark Network, een Mellola Movement event in Amsterdam.

Met welk verhaal ga jij anderen inspireren?

Heb jij, net als Melissa, een mooi verhaal dat je met ons wilt delen? Neem contact met ons op. 

Liefs, Willemijn