Op een bepaalde dag zat ik niet lekker in mijn vel. Ik zat heerlijk en relaxed in mijn tuin, in het zonnetje. Tegelijkertijd keek ik naar mijn leven en dan vooral naar de dingen die ik miste. Gezondheid, een partner, een zonnige vakantiebestemming. Ik voelde me een soort van kind die boos was omdat die geen ijsje kreeg. Een sfeer, die een gevoel van ongelukkig zijn uitademt.

Plotseling ging het lampje branden. Ineens realiseerde ik mij dat ik al een paar dagen in “ik heb niet” denken rondhing in plaats van “ik heb wel”. Niet echt een stimulerende vibe voor een droomleven. Hoe werkt dit nou? En hoe kom ik weer in de juiste vibe?

Tekort of overvloed?

Ineens viel er licht op en begon ik te realiseren dat het ook anders kan. Hier werd ik weer blij van. Op diezelfde dag belde ik met een goede vriend. We zaten anderhalf uur aan de telefoon en kwamen op dit onderwerp terecht. Veel herkenning. Hij heeft een heel ander leven, met andere ingrediënten, maar ook hij heeft de neiging om te focussen op tekort. Zo zijn we geprogrammeerd. Hij ontdekte wanneer hij de huidige dingen accepteerde zoals ze zijn en er dankbaarheid aan koppelde, hij zich gelukkig voelde. Vanuit dat denken in overvloed ontstond er een soort aantrekkingskracht van mensen, dromen en dingen die naar hem toekwamen. En ik heb diezelfde ervaring! Soms moet echter het lampje weer aangezet worden.

De cirkel van tekort

Hoe kwam ik uit de cirkel van tekort? Het begint met het lampje van bewustwording van de vicieuze cirkel waar ik in terecht kwam. Dit werkt ongeveer zo:

 1. In mijn omstandigheden zijn er dingen die ik anders wil en wensen. Dat is niet te ontkennen. Daar zitten gevoelens bij en die mogen er zijn.
 2. Ik bleef maar kijken naar de negatieve kant van die omstandigheden.
 3. In mijn denken zat en vormde zich tekort.
 4. In mijn gevoel voelde ik me boos, ontevreden, teleurgesteld en ongelukkig.
 5. In mijn energie draag ik onbewust deze “ik heb niet” vibe uit. Wat een afstotend effect heeft op mensen, omgeving en mooie dingen.
 6. In mijn omstandigheden ontstond nog meer tekort (de cirkel begint opnieuw).
 7. De conclusie is dat het nooit goed genoeg is. Dan ben ik nooit gelukkig. Waarom? Omdat er altijd wel iets mist.

Wanneer ik blijf kijken naar wat ik mis, heeft dat effect op mijn denken. Ik ga negatiever denken over mijn leven. Ik kruip een beetje in de slachtofferrol. Wanneer ik zo blijf denken, ga ik steeds meer geloven in “ik heb niet” of tekort. Vervolgens heeft dat automatisch doorwerking in mijn gevoel van geluk, mijn energie en de keuzes die ik maak. In mijn leven adem ik uit wat ik geloof. In dit geval ademt mijn leven tekort uit.

De cirkel van overvloed

Gelukkig hoeven we niet in deze cirkel van tekort te blijven. Wanneer we er bewust van zijn, kunnen we kiezen om in de cirkel van overvloed te stappen. Een keuze die dagelijks gemaakt moet worden, omdat de hele maatschappij veelal gefocust is op het negatieve en tekort. Ik kies voor die cirkel van overvloed en die werkt ongeveer zo:

 1. In mijn omstandigheden zijn er (nog) dingen die ik anders wil en wensen.
 2. Ik accepteer de omstandigheden en gevoelens zoals ze zijn. Ik kan het niet ineens veranderen. Er tegen vechten heeft ook geen zin, want dat leidt tot meer frustratie. Laat het er zijn.
 3. Ik kijk naar de dingen die er wel zijn en neem bewust momenten om daarbij stil te staan. Daar laat ik dankbaarheid bij. Dat spreek ik uit, bijv. “bedankt voor het mooie weer” of “bedankt voor die persoon.
 4. Met mijn voorstellingsvermogen visualiseer ik dat ik de dingen die ik wens al heb. Hierdoor ga ik er in geloven.
 5. In mijn denken zit of vormt zich overvloed.
 6. In mijn gevoel ontstaan gevoelens van vrolijkheid, tevredenheid, dankbaarheid, zonnigheid, verwachting en gelukkig zijn.
 7. In mijn energie draag ik onbewust deze “ik heb wel” vibe uit, wat aantrekkingskracht heeft op mensen, omgeving en mooie dingen.
 8. In mijn omstandigheden ontstaat meer overvloed (de cirkel begint opnieuw).
 9. De conclusie is dat het goed genoeg is. Het is oké en in feite ontbreekt er niks. Ik voel mij gelukkig.

In de zon

Het bewust stappen in de cirkel van overvloed heeft mij geholpen om weer in de positieve flow te komen. Weer ging ik heerlijk in de tuin zitten, in het zonnetje, in een relaxte houding. Vol enthousiasme en tevredenheid. De cirkel van overvloed voelt aangenaam. Ja, nu zat ik wéér in het zonnetje, letterlijk en figuurlijk. In mijn ogen ontstond weer die sprankeling.