Je bent zwanger: wat magisch en wat mooi! Opeens deel je je gevoelens met het kleine wondertje en misschien ontdek je ook gevoelens die je niet eens kende. Door je hormonen ben je gevoeliger dan namelijk ooit. Wegstoppen heeft geen zin, maar wat moet je er dan wel mee?

Je ongeboren kindje merkt hoe jij je voelt

Gevoelens deel je onbedoeld met je ongeboren kindje. En ja, je kindje krijgt je dus ál je gevoelens mee. Niet alleen kan je kindje de intonatie van je stem horen, maar ook gaat het vruchtwater anders smaken. Dit komt doordat vruchtwater gemaakt wordt door hormonen en je hormonen beïnvloed worden door je gevoelens. Je kindje hoort dus je stem en hartslagtempo en proeft je gevoelens!

Stop je gevoelens níet weg!

Is het erg dat je kindje merkt dat je verdrietig, boos of blij bent? Nee, dit is juist heel goed! Want ook je kindje gaat dit allemaal ervaren, en als jij het ervaart dan krijgt je kindje dus van nature mee dat het er gewoon mag zijn.

Stop jij je gevoelens weg dan verwerk je deze niet. Onbewust geef je dus ook een seintje aan je kindje dat gevoelens er niet bij horen en er niet mogen zijn. Dit terwijl gevoelens juist zo belangrijk zijn: ze geven richting, bewaken onze grenzen en zijn heel belangrijk in de persoonlijke ontwikkeling! Hoe dichter je bij je gevoel staat, hoe beter.

Zwanger en stress

Soms hoor je dat je als zwanger bent niet onder stress mag komen te staan. Er zit echter een verschil tussen acute stress en langdurige stress. Stress ontstaat doordat je mentaal onder druk komt te staan. Stress is echter geen gevoel op zich, maar er komen wél gevoelens bij kijken! Door ernaar te luisteren, zet je de eerste stap in de richting om van deze stress af te komen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan!

Uiteraard heb ik ook stress ondervonden tijdens mijn zwangerschappen. Als ik veel te druk was op mijn werk, kon ik me er later letterlijk ziek van voelen! Ik voelde dit en verwoorde het, waardoor ik op zoek kon gaan naar een oplossing.

Dus: voel je gevoel, luister naar wat het probeert te zeggen én handel indien nodig.

Sta stil bij het gevoel van zwanger-zijn

Graag attendeer ik je op het wonderlijke gevoel van zwanger zijn: het is magisch en zo mooi dat jullie dit mogelijk maken! Je lichaam draagt letterlijk jullie kindje! Sta ook stil bij dit gevoel.

Veel liefs,

Simone