Foto © Jonas Mohamadi via Pexels

Momenteel zit ik midden in mijn 30-dagen challenge voor een goede start van de dag (zie ook mijn vorige blog): op de helft van mijn ‘fresh start à la Dick’. Het begint al wat te worden! Graag deel ik mijn ervaringen tot nu toe. 

Na mijn ontbijt, wanneer de zorgverlening weg is, ben ik altijd vermoeid. Mijn hoofd voelt als een zombie en ik moet bijkomen. Ik rij langs mijn computer, die ik met moeite links laat liggen, naar mijn slaapkamer of via mijn tuindeur naar buiten. Het liefst zit ik buiten, op een zonnige dag, met mijn hoofd onder het zonnescherm, uitkijkend op mijn groene tuin.

Onderdeel 1: Stilte

Ik sluit bewust mijn ogen en focus op de stilte om mij heen. Het denken probeer ik los laten. Binnen is het iets makkelijker, maar buiten probeer ik alleen te luisteren naar de natuurgeluiden van wind, bomen en vogels. Dat is ook stilte voor mij. Hierbij sluit ik mij af voor andere geluiden, zoals die van auto’s, mensen of brommers. Dat lukt vrij aardig, valt me op. In de eerste 10 minuten van stilte, voel ik mij vanbinnen tot rust komen en merk ik dat ik de omgeving achter mij laat.

Onderdeel 2: Meditatie

De volgende 10 minuten is meditatie, bestaande uit lichte ademhalingsoefeningen. Mijn eigen stijl, maar overgenomen van een gevolgd meditatiepakket. Ik adem diep in, hou het even vast, en adem diep uit. Wanneer ik uitadem, zeg en richt ik mij op het woord “vrede”. Dit herhaal ik een aantal keren. Vervolgens doe ik dat ook met woorden als: rust, genade en liefde. Hierbij merk ik dat ik op een dieper gevoelslevel tot rust kom en ontspan. Hierbij ontvang ik ook heel bewust wat deze woorden voor mij betekenen. Alsof mijn ziel daarmee verzadigd wordt. Vervolgens ga ik een stukje door op onvoorwaardelijke liefde, door te visualiseren dat ik bijvoorbeeld op het strand wandel, Jezus daar tegen kom, in de ogen kijk en mij laat omarmen. Rust in de onvoorwaardelijke liefde.

Stilte en Meditatie geven mij:

 1. Een kalmte op een dieper level. Er is rust, vrede en ontspanning, voelbaar in mijn lijf.
 2. Van daaruit een diepe modus van ontspanning die mijn manier van denken, keuzes en wandelen door de dag bepaald. Dat gaat relaxter. In tegenstelling tot direct dingen gaan doen, waardoor je in stress-modus de dag ingaat.
 3. Sterke bewustwording van het feit dat ik onvoorwaardelijk geliefd ben en die  ontvang ik elke dag weer. Intimiteit met de onvoorwaardelijke liefde. Brandstof voor elke dag.

Onderdeel 3: Lezen

Vervolgens lees ik achter mijn computer een stukje uit een inspirerend boek, bijbel of online dagboek. Een klein gedeelte om mijzelf te inspireren.

Onderdeel 4: Bidden

Gebaseerd op het gelezen stukje, praat ik met God. Ik communiceer met de onvoorwaardelijke liefde, zeg maar. Ik praat over het stukje, om het te laten doordringen. Daarnaast bespreek ik dingen die me bezighouden, bid ik voor mezelf of voor anderen.

Lezen en Bidden geven mij:

 1. Inspiratie, wat mij energie en kracht geeft.
 2. Het gevoel van verbinding en gemeenschap.
 3. Dat ik dingen loslaat die mij bezighouden.
 4. Rust dat alles wel goed komt.

Onderdeel 5: Spreken

Hal Elrod noemt dit bevestiging, waarbij ik positieve woorden uitspreek over mezelf, situaties of toekomst. Bijvoorbeeld “ik ben geliefd”, “ik ben moedig”, “ik kom niets tekort”, “ik zal mijn droom verwezenlijken”. Vul het maar in. Je woorden hebben kracht en zetten je leven in de juiste richting.

Onderdeel 6: Visualisatie

In het verlengde hiervan, neem ik een droom die ik ga visualiseren. In 10 minuten een plaatje vormen met mijn verbeeldingsvermogen. Één van de dromen die ik visualiseer: dat ik mezelf zie bewegen in het huis van mijn dromen, met een vrouw aan mijn zijde en ons samen zie genieten van een goed gesprek aan een mooie sfeervolle tafel.

Spreken en Visualiseren geven mij:

 1. Blijdschap, vrolijkheid en enthousiasme.
 2. Een zonnige verwachting die mijn leven kracht geeft.
 3. Geloof en dat gaat positieve dingen aantrekken.
 4. Hulp om te dromen, die concreet te maken en richting te houden in mijn leven.

Onderdeel 7: Schrijven

Dit lukt nog niet elke dag, maar het helpt wel om een logboek bij te houden van de meest inspirerende momenten die ik heb beleefd in de start van de dag.

Schrijven geeft mij:

 1. Dat key moments dieper doordringen (door het op te schrijven).
 2. Dat ik het later kan teruglezen om mezelf te bemoedigen.

Onderdeel 8: Beweging

Deze laatste gaat voor mij niet vanwege mijn fysieke beperking. Echter, in de visualisatie-modus wel. Er zijn hele studies over fysieke effecten van mentaal sporten, door te visualiseren. Soms stel ik mij voor dat ik aan het roeien ben en 100 meter van de finish ben. Dan visualiseer ik dat ik steeds een roei-beweging  maak en vijf meter vooruit kom. Totdat ik de finish heb bereikt. En dan natuurlijk zwetend en uitpuffend zit bij te komen in mijn roeiboot. Ik merk nog geen fysieke effecten, wat wellicht met de aard van de handicap te maken heeft, maar ik merk wel een heel voldaan, blij en energiegevend gevoel, alsof ik van de sportschool kom.

Het Goud onthuld…

Mijn dagelijkse fresh start geeft mij:

 1. Rust en ontspanning
 2. Bewustzijn van onvoorwaardelijke liefde
 3. Inspiratie en kracht
 4. Gevoel van verbinding
 5. Dat ik dingen kan loslaten
 6. Zowel fysieke als mentale energie
 7. Blijdschap, vrolijkheid en enthousiasme
 8. Een zonnige verwachting en geloof
 9. Dromen, meer concreetheid en richting
 10. Voldoening
 11. Ik kom dichter bij mezelf, bij wie ik ben, wat ik wil en wat ik voel

Kortom, het goud in mij wordt onthuld, voor mezelf en anderen. Hoe mooi en geliefd ik ben. Door een dagelijkse fresh start, kom ik steeds meer in mijn kracht te staan!