Een tijdje terug werd ik gewezen op het boek Miracle Morning van Hal Elrod, een Amerikaanse motivational speaker. De kern van zijn boodschap is dat je elke morgen vroeg opstaat en een uur vult met 6 onderdelen om je dag mee te beginnen: stilte/meditatie, lezen, bevestiging, beweging, visualiseren en dagboekschrijven. Het bleek hem veel op te leveren: energie, creativiteit, gezondheid, succes op allerlei gebieden en het waarmaken van zijn dromen. Velen hebben het overgenomen en zijn enthousiast: van huisvrouw tot grote ondernemer.

Een fresh start à la Dick

Ik was mij er zelf al bewust van dat een fresh start van de dag veel oplevert voor de rest van de dag. Zo kwam in de opleiding rust en meditatie als prioriteit naar boven om in te bouwen in mijn leven. Enerzijds deed ik dat al wel, maar de invulling mocht veel concreter en vasthoudender. Met het boek en de opleiding als trigger, ben ik begonnen om mijn eigen start van de dag te bedenken en hieraan vast te houden. Op mijn manier, met mijn eigen ingrediënten: een fresh start à la Dick.

Wat is mijn doel?

Een goede start heeft effect voor de rest van de dag en op heel mijn leven. Dit wil ik graag inbouwen, maar wat hoop ik te bereiken? Van tevoren verwachtte ik dat het mij het volgende zal opleveren:

  1. Meer rust, ontspanning en relaxheid;
  2. Dat ik dichter bij mezelf kom: bij wie ik ben, wat ik wil en wat ik voel;
  3. Meer liefde en omarming van mijn mooie omgeving;
  4. Meer energie, inspiratie en creativiteit.

Vooraf

In de Miracle Morning methode neemt Hal Elrod 10 minuten voor elk gekozen onderdeel. Daarbij sta je vroeger op, vóórdat alles van je dag begint. Nu zit mijn leven iets anders in elkaar, omdat ik in de ochtend rond 9:00 uur opsta en 2,5 uur bezig ben met verzorging (door een spierziekte zit ik in een elektrische rolstoel en maak ik gebruik van beademingsondersteuning). Maar het moet toch mijn manier worden! Luisterend naar mijn ritme, gevoel en energie, ging ik het op mijn manier invullen.

1. Moment van de dag

Eerst ging ik nadenken over mijn gewenste moment. Voor mij is het het beste om het direct na het opstaan, de zorg en het ontbijt te doen, zo rond 11:30 uur. Ik wil dit een uur lang doen en daarbij bewust kiezen om niet eerst nieuws, mails, appjes of andere sociale media te checken, maar direct te beginnen.

2. Onderdelen

Vervolgens nam ik tijd om na te denken welke onderdelen ik graag wil beleven in mijn start van de dag. Welke ingrediënten voeg ik toe? Ik kwam op 8 onderdelen: stilte, meditatie, lezen, bidden, spreken, visualiseren, schrijven, bewegen.

3. 30-dagen challenge

Het allerbelangrijkste van deze methode is natuurlijk het doen én het volhouden. Ik maakte er voor mezelf een 30-dagen challenge van. Ik heb namelijk geleerd dat wanneer je een gewoonte wilt creëren of wilt verandering, je minimaal 30 dagen nodig hebt. De schrijver van het boek spreekt over drie fases:

  • Dag 1-10 – Onuitstaanbaar: Het kraakt en piept. Je voelt regelmatig weerstand. Je hebt er eigenlijk geen zin in. Je bent het nog niet gewend en het voelt vermoeiend. Je kunt opgeven, maar ja, dan kom je ook niet verder.
  • Dag 11-20 – Oncomfortabel: Je begint er een beetje in te komen, maar het kost echt nog moeite. Desalniettemin moet je eigenlijk toegeven dat je het leuk begint te vinden. Je kunt stoppen, maar ja, dan is alles voor niks geweest.
  • Dag 21-30 – Onstopbaar: Nu voelt het meer als jij. Je hebt er plezier in. Je hebt er zin in. Je kunt stoppen, omdat je denkt dat het nu al werkt, maar ja, dan is de basis wat dun. Het is nog niet ingebakken in jouw systeem, waardoor het zo weer kan vervliegen.

Intrinsieke motivatie?

Je kunt je terecht afvragen: wanneer het plezier in het begin niet aanwezig is, gaat die er dan überhaupt in die 30 dagen komen? Want een nieuwe gewoonte gaat alleen maar werken als je motivatie van binnenuit komt, als je er blij van wordt.

Dat is het uitgangspunt. Het plezier moet er in het begin zijn, en is er al, anders begin je er niet aan. Het inbouwen kost alleen energie en bewustzijn, omdat je vanuit je comfortzone, waar je aan gewend bent geraakt, gaat bewegen naar een nieuw ritme. Er is een ‘natuurlijke’ weerstand in je actief, die het plezier in het begin nog wat onderdrukt. Je systeem accepteert een verandering niet zomaar. Gaandeweg, tijdens de 30 dagen, wordt de weerstand minder en komt het plezier steeds meer vrij. Wanneer dat niet gebeurt, dan zou je kunnen terugschakelen en jezelf afvragen of deze nieuwe gewoonte echt hetgeen is waar je blij van wordt. Maar geef niet te snel op! Want onder het ‘geen zin’ masker zit normaal gesproken gewoon wat ‘natuurlijke’ weerstand.

Als je bijvoorbeeld zou stoppen op dag 23, zijn de dagen met een negatievere energie (van weerstand) meer dan de dagen met een positieve energie. Pas na 30 dagen ‘wint’ het plezier pas echt van de weerstand en wordt het een onderdeel van je leven. En dan moet je natuurlijk doorgaan!

Zin in!

In eerste instantie wordt ik heel blij van mijn fresh start à la Dick. Het voelt goed en past bij mij. Ik ben benieuwd en heb zin om het uit te proberen. Het recept heb ik bedacht en nu ga ik het beleven en ervaren! In mijn volgende blog deel ik graag mijn ervaringen.