Heb je wel eens een dag waarin alles vanzelf lijkt te gaan? De energie giert door je lichaam en je creativiteit is niet te stoppen. Je bent zo lekker bezig en tijd lijkt niet te bestaan. Heerlijk om in zo’n flow te zitten! Ik ben ervan overtuigd dat het leven makkelijker is in een flow, dat het the key to happiness is. Er is een voorwaarde: het moet wel jouw flow zijn en niet die van een ander.

Deze flow is niet altijd vanzelfsprekend. Steeds minder mensen ervaren deze flow in hun dagelijkse leven. In plaats van in een flow, leven we op stress, haast en rennen we van activiteit naar activiteit zonder in het moment aanwezig te zijn. Of zonder ons af te vragen waarom en hoe graag we iets doen. We luisteren niet naar wat we eigenlijk echt nodig hebben, maar vullen alle momenten wel helemaal vol. Wel  voelen dat we niet echt happy zijn en dat de energie niet stroomt zoals we zouden willen. We moeten dus terug naar de vraag: wat hebben we nodig? De enige manier om hier achter te komen is om eerlijk te zijn. Eerlijk naar jezelf.

Volg je jouw flow of die van een ander?

Dan is het belangrijk om een ritme te vinden dat voor jou werkt. Wat is jouw ritme? Jouw flow? Je komt hier achter door trial and error. Zo volgde ik laatst een yogales. Ik volgde hierbij de docente en haar ademhaling. Op een gegeven moment leek het voor mij meer een HIIT workout! Elke keer wanneer zij inademde, was ik nog aan het uitademen en andersom. Ik volgde haar flow, en niet de mijne. Dat is mijn valkuil: het tempo van de ander volgen. Puur omdat ik er niet bij stil sta dat ik ook mijn eigen ademhaling kan volgen.

Nu ging het over de flow van de yogales, maar dit zie ik ook terug in andere dingen in mijn leven. In plaats van naar mijn eigen lichaam te luisteren en eerlijk te zijn naar mezelf, ga ik mee met mijn omgeving en met dat wat er van mij gevraagd wordt. Dit zorgt ervoor dat ik niet in mijn flow kom. Makkelijk is dit zeker niet. Zo liep mijn ademhaling bij de yogales niet gelijk met wat de docente vertelde. En zo gaat dat dus ook met andere dingen.

flow

Stappenplan richting jouw flow

In een flow leven maakt het leven leuker en makkelijker. Ik ben ervan overtuigd dat het the key to happiness is. Om stil te staan bij jouw flow heb ik een (soort van) stappenplan voor je. 

  1. Neem even afstand van alles. Vraag je af: hoe vol is je batterij?
  2. Wees eens eerlijk: luister jij naar deze batterij? 
  3. Staat je batterij op oranje? Dan is het tijd om ruimte te creëren door minder te gaan doen.
  4. Wat zou je liever niet meer doen?
  5. Kijk naar de mogelijkheden, hoe zou je dit kunnen elimineren?
  6. Durf stappen te zeggen en begin daadwerkelijk met dat te elimineren wat jouw flow belemmert. Je zult zien dat de creativiteit weer gaat stromen.

Heb je wel eens een flow ervaren? Hoe voelde dat?

Liefs, Willemijn