Deze dag is het weer koud en donker buiten, en komt heel traag op gang. Er bromt een gedachte door mijn hoofd dat ik geen zin heb en geen energie heb vandaag. Een andere gedachte fietst voorbij die zegt dat ik de dingen die ik wil nooit waarmaak. You don’t got what it takes. Dit zijn passieve en makkelijke gedachten; je hoofd ligt als het ware passief op de bank. Je voelt je futloos. Of beter gezegd, je denken is fitloos. Je wordt niet geactiveerd en het stimuleert je niet om gezonde keuzes te maken. De hamvraag is: hoe word je fit in je hoofd? Ik ontdekte hoe zelfacceptatie mij helpt mijn hoofd gezond te houden.

Energieloos

Bovengenoemde gedachten vormen een combinatie van energie-rovende elementen in je hoofd, die nou niet bepaald de juiste prikkel geven. De energie of de trigger om actief te worden ontbreekt. Deze energieloze mindset kan bepalend zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om je mindset te trainen zodat je hier meer energie uit haalt.

Passieve Netflix Modus

Even doorspoelen. Had echt een inspirerende avond in gedachten, met een positief boek? Uiteindelijk toch maar die volgende aflevering van The 100 verder gekeken op Netflix. Ben gek op sciencefiction en te benieuwd hoe de hoofdpersoon de AI te slim af zou zijn, om de wereld weer te redden van een nieuwe nucleaire ramp. 😉

Daar zit ik dan, achterover, met een zak chips, te observeren wat er gebeurt op het scherm. Mijn denken is volledig in de passieve modus, waarin ik het leven van nep-karakters in mij opneem. Niks mis met een ontspannen avondje Netflix, maar mijn denken wordt niet echt geprikkeld.

De conditie van je denken

De conditie van mijn gedachten heb ik niet goed onderhouden. Het begon al in het begin van de dag, waarin ik niet de keuze maakte om mijn gedachten te verleggen. Om de gewichten van negativiteit van mij af te werpen. Om de spieren van mijn zelfvertrouwen te trainen. Om de zorgen met overbodige energie overboord te gooien. Deze dag heb ik onvoldoende fitheid in mijn hoofd opgebouwd. Het gevolg: mijn inspiratie is ver te zoeken.

Wat nu? Leef zelf!

Zorg dat je fit bent in je hoofd en leef vanuit je hart. Trainen van je innerlijk is minstens zo belangrijk, dan het trainen van je lichaam. Bewegen is voor mij moeilijk, vanwege een beperking. Echter, bewegen in mijn binnenste? Ja, dat kan zeker wel! Als ik mijn denken fit houd, vind ik energie en inspiratie om mijn droomleven zelf te leven. In plaats van passief het leven van (nep)anderen te leven. Leef zelf! Schrijf (blijf fit in je denken) en speel je eigen Netflix serie! Maak het zo interactief en speels mogelijk.

Zelf-acceptatie als tool om fit te worden in je hoofd

Fit worden in je hoofd begint, denk ik, altijd met jezelf accepteren met een smile, zelfs als je nog (vaak) met je hoofd passief op de bank ligt. Je bent een mooi persoon, je mag jezelf onvoorwaardelijk liefhebben en jezelf als waardevol zien. Je denken trainen om jezelf te accepteren. Zelf-acceptatie is belangrijk.

Een dagelijkse love-break

Als ik net ben opgestaan en bemerk dat ik nog moe ben, nog moet landen of een onrustig gevoel heb, ben ik geneigd om mijn dag te beginnen met gedachteloos sociale media of nieuws te bekijken. Of ik ga gelijk allerlei dingen regelen die ‘moeten’ gebeuren. De betere en steeds meer voorkomende stap is dat ik een moment neem om mijn hoofd en hart eerst in de rust te brengen en zelf-acceptatie toe te laten. Hoe doe ik dat?

  1. Geef jezelf ruimte: Allereerst zoek ik een rustige plek op. Meestal in mijn slaapkamer, met grote ramen, waar ik heerlijk in mijn tuin kan kijken. Ik ga rustig zitten en laat mijn zombie-gevoel, onrust of welk denken of gevoel dan ook, er maar zijn. Het is oké. Ik geef het ruimte.
  2. Geniet van de stilte: Vervolgens ben ik gewoon in de stilte en neem die stilte in mij op. Zo laat ik mijn gedachten en gevoelens vervagen naar de achtergrond.
  3. Mediteer: Dat kan op vele verschillende manieren, maar voor mij is het vooral rustig in- en uitademen, en gedachten van onvoorwaardelijke liefde toelaten. Dat kan met woorden die ik zachtjes en meerdere keren uitspreek, bijvoorbeeld: “Ik ben intens en onvoorwaardelijk geliefd.” Het kan ook met een stukje visualiseren, bijvoorbeeld dat ik mij voorstel dat ik intens omarmt wordt door de liefde zelf.

Blijf fit in je hoofd

Door dit bewust te doen, kom je tot rust vanbinnen. Vanuit deze setting van rust en liefde, kom je op een punt dat je heel ontspannen naar je eigen leven kan kijken. Waar sta je nu? Vervolgens kun je stappen gaan zetten voor deze dag of je leven. Door dit dagelijks te trainen, word je fitter in je hoofd en hart. Neem een dagelijkse love-break! Zo bouw je heel veel positieve energie op om gezonde keuzes te kunnen maken

Door je hoofd fit en in conditie te houden, krijgt je eigen Netflix serie steeds meer vorm, met jou in de hoofdrol. Een hoofdpersoon vol energie om vele droom avonturen te beleven! Welke titel zou jij je serie geven?

Liefs, Dick