Herken je dat gevoel dat je je voorneemt om iets doen maar dat het dan toch anders loopt? Of het nou gaat om sporten, gezonder eten of elke dag je tanden flossen: er komt iets tussen wat op dat moment fijner lijkt… Zoals blijven liggen terwijl de wekker gaat omdat je je had voorgenomen om voor het werk een rondje te gaan hardlopen. Oepsie. Wat gaat er mis? Geen discipline? Of is er iets anders aan de hand? In dit blog leg ik het uit.

Ochtendroutine aan de kant geschoven

Tot ongeveer twee maanden terug had ik hier helemaal niet zo’n last van. Als ik wakker werd, had ik zin in de dag: ik stond meteen ‘aan’ en was ik geneigd om direct van alles te gaan doen. Aan rustig wakker worden deed ik eigenlijk niet. Ook vroeg ik me niet af waar ik behoefte aan had of wat belangrijk was om mijn dag mee te beginnen. De afgelopen weken waren mijn dagen echter zo vol met sociale bezigheden en werk dat ik mijn ochtendroutine volledig aan de kant heb geschoven. Met als gevolg dat er van yoga en HIIT workouts maar weinig terecht kwam.

Nieuwe voornemens

Hier wilde ik verandering in brengen, ik voelde dat ik weer behoefte kreeg aan een fijne ochtendroutine. Ana schreef eerder een artikel over het voordeel van het hebben van een peildatum voor je goede voornemens, dus ik pakte 1 januari 2019 om weer te beginnen met mijn ochtendroutine. Op 1 januari werd ik om 8.00 uur wakker. Een beetje aan de late kant, vind ik, want ik had veel te doen. Bijna was deze irritatie genoeg geweest om mijn voorgenomen ochtendroutine alweer te skippen, maar ik zet toch door. Vastbesloten dat ik goed voor mezelf wil zorgen. Ik voel dat ik dit nodig heb.

Discipline versus consistentie

Terwijl ik bezig ben met mijn workout houdt de vraag me bezig over wat er nou eigenlijk precies was veranderd. Ik realiseerde me dat ik voorheen altijd alles deed op pure discipline. Ik deed het omdat ik alles moest van mijzelf, zonder me af te vragen of dit ook was wat ik of mijn lichaam nodig had. Hoewel discipline soms handig kan zijn, weet ik inmiddels dat teveel op basis van je discipline doen en je blindstaren op je doel je ook kan uitputten. Discipline voelt als moeten, geeft me stress én het maakt me hard. Bovendien had ik het gevoel de kleine dingen die het leven juist leuk maken te missen, omdat ik het al snel als zonde van mijn tijd ervaarde.

Deze manier van dingen doen staat in contrast met waar ik nu voor sta. Ik heb namelijk nu geleerd om naar mezelf te luisteren. Ik merkte dus goed op dat ik wel graag wilde sporten, maar ik wilde het niet meer van mezelf moeten. De routine die ik vroeger had was puur gebaseerd op moeten, nu wilde ik een nieuwe routine op basis van willen ontwikkelen. En wat ik daarvoor nodig heb is consistentie: het steeds opnieuw bij jezelf te rade gaan over wat je nodig hebt. Dit geldt overigens ook als het om self care gaat.

Bepalen wat je nodig hebt

Hoe bepaal je dan wat je wel gaat doen? Ik check even in bij mezelf. Hierbij stel ik mijzelf de volgende vragen:

  1. Wat heb ik nodig? Hoe voelt mijn lichaam? Hoe is mijn mindset?
  2. Wat wil ik écht op een dag?
  3. Hoeveel tijd kost het?
  4. Past dit in 1 dag
  5. En wil ik me hier consistent mee bezig houden, omdat mij dit de energie geeft die ik nodig heb?

Op die manier kun je je lichaam geven wat het nodig heeft en vraagt. En geloof me, op de lange termijn brengt je dat veel verder en maakt je veel gelukkiger dan jezelf aanleren om alles puur op discipline te doen. Ik geloof er dus in dat wanneer je consistent de dingen doet waar je voor kiest, omdat dit de dingen zijn die je in een flow brengen, je je niet meer hoef te beroepen op je discipline. 

Heb jij dit verschil tussen moeten en willen zelf al eens ervaren?

Liefs, Willemijn